The Small Five

Neshornbille

Neshornbillene er verdens største billeart. De kan bli opp til 15 cm lange, men billene i Tanzania er vanligvis bare halvt så store. Navnet har den fått fra hornet den har på hodet, som minner litt om det hornet som den litt større navnebroren har, altså neshornet. Hornet bruker den både til å forsvare seg og til å grave etter mat.

Relativt sett er neshornbillen et av verdens sterkeste dyr, og den kan løfte mer enn 850 ganger sin egen vekt! Til sammenligning kan en elefant "bare" løfte 1,5 ganger sin egen vekt. Billene kan bare fly korte avstander av gangen. De er nattaktive og foretrekker å gjemme seg i vegetasjonen i løpet av dagen. Levetiden for en nesehornbille er 2-3 år.

Leopardskilpadde

Leopardskilpadden er verdens fjerde største skilpadde og mest utbredt i Afrika. Den tar sitt navn fra det vakre skjoldmønsteret som minner om leopardens flekkede hud. De foretrekker å leve i hull i bakken som er gravd av andre dyr som rev og sjakaler.

Leopardskilpadden er en planteeter som spiller en viktig rolle i spredning av planter og gress, siden frøene passerer ufordøyet gjennom tarmen. Dyrene har en svært lang levetid og kan bli over 100 år gamle.

Bøffelvever

Bøffelveverne er en underart av veverfugler, og er en av de vanligste fugleartene i Afrika. De er kjent for sine vakre og solide reir, som den vever for å gi egg og unger beskyttelse mot rovdyr.

De liker å holde seg til de samme områdene som bøflene, og ses ofte sittende på bøffelens kropp, eller midt i ansiktet, der de lever godt av de fluene som sitter på bøffelen. De to dyrene lever dermed i symbiose med hverandre, og navnet stammer åpenbart fra dette vennskapet. 

Fuglen er en av de største blant veverfuglene, og de kan bli 24 cm og veie opp til 65 gram. I Tanzania ses oftest hvithodete bøffelvever, mens rødhodete, som er kjent for sine fellesreir med mange rom, holder til i Sør-Afrika. Bøffelveverne spiser i tillegg til insekter også planter.

Elefantspissmus

Elefantspissmusen er et rart lite dyr som har fått navnet sitt fra sin lange, fleksible snuten som ligner elefantens snabel. Dens nærmeste slektning i dyreriket er faktisk elefanten som den utrolig nok deler flere gener med enn noen annen art, spissmusen inkludert.

Der andre gnagere har store fortenner og foretrekker å spise frø og nøtter, har elefantspissmusen spisse tenner, og livretten er maur og andre insekter. Til tross for sin lille størrelse er det en av savannen raskeste dyr, med en imponerende hastighet på 80 km/t.

Maurløve

Maurløve er navnet på en gruppe på mer enn 2.000 insektarter som er kjent for larvenes unike rovdyrferdigheter. De voksne insektene er mindre kjent og ofte referert til som dragefluer. Maurløvelarvene graver hull som de passerende insektene, vanligvis maur, blir fanget i.

De sprøyter med sandkorn så byttet fortsetter å skli ned når de forsøker å komme seg opp av hullet. Deretter trekker maurløven byttet sitt ned under jorden, og suger næring fra det ved hjelp av de skarpe, nålformede klypetennene den har på hodet.

Har du spørsmål om våre safari-reise?

- Da kan du ringe oss og ta en prat.

Vi har satt sammen et team på 7 lidenskapelige Tanzania-eksperter som står klare til å hjelpe deg. Blant dem er Lea, som har dyp kjennskap til Tanzania gjennom mange reiser over hele landet.

E-mail: info@tanzaniatours.no

Telefon: +45 53 77 66 10

Ring til Lea