Kjøpsbetingelser og praktisk informasjon for reisen til Tanzania
Oppdatert 13. november 2024
Oppdatert 13. november 2024
TANZANIA TOURS ApS er selvfølgelig medlem av Reisegarantifondet i Danmark. Vårt medlemsnummer er 2659.
Dere er dermed dekket i det usannsynlige tilfellet at TANZANIA TOURS ApS, eller flyselskapet dere reiser med. går konkurs.
Etter bestilling av reisen, mottar dere opplysninger om betaling av depositum. Når depositum er betalt, utsteder vi flybillettene og begynner å booke alle deler av reisen. Når alt er booket og klart, sender vi reisedokumenter med alle nødvendige opplysninger; blant annet det endelige programmet, bookingbekreftelser, sluttfaktura, pakkeliste, kontaktopplysninger mm.
Når depositum er betalt, er avtalen bindende for begge parter og nedenstående avbestillingsregler gjelder.
TANZANIA TOURS hjelper gjerne med å bestille flybillettene deres. Vi søker på de datoene dere helst vil reise og kommer med forslag til den beste ruten. Hvilken rute dere velger er opp til dere.
Dette er en service vi leverer stort sett uten fortjeneste, og vi kan ikke bli holdt ansvarlig for eventuelle endringer eller forsinkelser forårsaket av flyselskapet.
Skulle dere være så uheldige at flyet blir forsinket og dere mister en del av reisen på grunn av dette, kan dere kontakte oss 24 timer i døgnet. Vi sørger da for å tilpasse programmet, så dere får den best mulige reise på tross av forsinkelsen, men vi kan ikke holdes økonomisk ansvarlig for ekstra utgifter eller kompensasjon. Derfor er det viktig at dere sikrer dere at reiseforsikringen dekker tapte reisedager/feriekompensasjon.
Forsinkelser oppstår dessverre noen ganger, og det er kjedelig å miste deler av den reisen dere har gledet dere så mye til, så det er nødvendig å bli ordentlig kompensert. Hvis flyet til Tanzania er forsinket i mere enn 4 timer, kan hver reisende søke erstatning på opptil 600 euro hos flyselskapet. Blir flyet helt avlyst, er det flyselskapet sitt ansvar å få dere med den neste mulige avgangen. Hvis ikke flyselskapet selv har en avgang innenfor kort tid, kan det være med et annet selskap. Også i dette tilfelle kan dere søke erstatning.
Flyselskapet skal da også dekke utgifter til evt. måltider og overnatting på grunn av forsinkelse. I de tilfellene hvor forsinkelser eller endringer blir meldt ut i siste liten, er det begrenset hva vi kan gjøre for å hjelpe dere videre. Da vil det være flyselskapets personale på flyplassen, som har best mulighet for å hjelpe dere med å finne en alternativ rute.
På alle internasjonale flystrekk anbefaler vi at dere er på flyplassen minst 2,5 time før avgang, for det kan være kø både ved innsjekking og i sikkerhetskontrollen. På innenriksfly i Tanzania er det greit å være der en time før avgang, for prosedyren her er mer enkel.
Depositum skal betales med en gang etter bestilling og består av prisen for flybilletter pluss 20% av restbeløpet. Depositum kan ikke refunderes, så det er viktig at dere har en avbestillingsforsikring. Restbeløpet skal betales senest 60 dager før avreise, med mindre annet er avtalt. Betales reisens pris ikke som avtalt, forbeholder vi oss retten til å kansellere avtalen og tilbakeholde depositumet.
Reisen kan når som helst kanselleres, men følgende regler gjelder:
• Ved avbestilling innen 60 dager før avreise er innbetalt depositum tapt.
• Ved avbestilling senere enn 60 dager før avreise har TANZANIA TOURS rett til å beholde hele reisens pris.
Vi anbefaler derfor å tegne en avbestillingsforsikring. Dette kan gjøres gjennom Gouda Reiseforsikring, som vi samarbeider med, eller gjennom deres eget forsikringsselskap.
Siden booking av hoteller ikke skjer før etter betaling av depositum, kan det skje at et eller flere av de ønskede hotellene er opptatt. I slike tilfeller har TANZANIA TOURS rett og plikt til å booke et hotell av samme standard og i samme område. Vi gjør alt vi kan for å gjøre reisen deres så god som mulig og lager selvfølgelig ingen endringer uten at dere har akseptert eventuelle endringer først.
Vi forbeholder oss retten til å endre i deler av reiseprogrammet, også etter avreise, hvis dette ikke kan gjennomføres på grunn av forhindringer, som er ute av vår kontroll, og som vi av gode grunner ikke kunne forvente da avtalen ble inngått, og konsekvensene ikke kunne forutses eller unngås.
Det hender av og til at våre utgifter til reisen plutselig økes betydelig som følge av nye skatter og avgifter i Tanzania eller utsving i valutakurser. Danske reisebyråer har rett til å la prisen på reisen øke med opp til 10 % etter at avtalen er inngått. Men vi vet selvsagt at den type av overraskelser ikke er så morsomme, så i TANZANIA TOURS har vi valgt å ikke gjøre bruk av denne retten. Den avtalte pris gjelder uansett, og TANZANIA TOURS dekker eventuelt tap..
Det er deres eget ansvar som reisende å sikre at alle formaliteter i forbindelse med innreise i Tanzania er i orden. Dere skal blant annet sikre dere at passene er gyldig i minimum 6 måneder etter hjemreisedatoen, akkurat som at dere selv er ansvarlige for å skaffe visum og alle nødvendige vaksinasjoner.
TANZANIA TOURS krever også at alle reisende har tegnet en reiseforsikring før avreise. Vi kan som arrangører ikke holdes ansvarlig for eventuell skade påført den reisende under fysisk aktivitet.
På turer til Kilimanjaro med fjellvandring kreves det at den reisende er i rimelig fysisk form.
De(n) reisende er selv ansvarlig for alle kostnader, som forekommer på grunn av mangler i nevnte formaliteter, f.eks. hjemtransport som følge av manglende pass eller problemer med anskaffelsen av visum.
Både arrangøren og den reisende har rett til å oppheve avtalen, hvis det, etter at avtalen har blitt bindende for begge parter, på eller i nærheten av reisemålet forekommer en katastrofe, krigshandlinger, epidemi, terror, streik eller andre inngripende hendelser, som vesentlig påvirker muligheten for å gjennomføre reisen eller forholdene på reisemålet på det tidspunktet da reisen skulle gjennomføres.
Hvis Utenriksdepartementet 14 dager før avreise fraråder reiser til det pågjeldende reisemålet, refunderer TANZANIA TOURS hele reisens pris, med mindre de samme forholdene var gjeldende ved bestilling av reisen.
Ved reiser til Tanzania gjelder det europeiske helsetrygdkortet ikke. Det er derfor svært viktig at dere har en god reiseforsikring før avreise, som dekker ved sykdom eller ulykke, både før reisen og under selve reisen.
Det er viktig at en avbestillingsforsikring er tegnet innen bestilling av reisen.
Vi samarbeider med Gouda Reiseforsikring, som kan hjelpe med følgende forsikringer:
- Avbestillingsforsikring
- Reiseforsikring
- Ungdomsreiseforsikring
- Seniorreiseforsikring
- Årsreiseforsikring
Kontakt Gouda direkte, dersom dere ønsker å kjøpe en forsikring.
OBS: Ny obligatorisk forsikring for reiser til Zanzibar:
Fra 1. oktober 2024 skal alle turister, som besøker Zanzibar, ha en obligatorisk forsikring.
Denne koster 44 USD per person (halv pris for barn under 17 år) og skal også kjøpes innen ankomst til Zanzibar. Det gjøres på denne linken: Kjøp forsikring til Zanzibar.
Man skal ha denne forsikringen, selv om man allerede har en dekkende forsikring.
Man kan godt kjøpe denne forsikring til alle i reisefølget samtidig, men vår erfaring er at det er enklere å kjøpe forsikringen enkeltvis, selv om dere reiser flere sammen.
Før avreise må dere sikre dere at passet deres er gyldig i minst 6 måneder etter planlagt hjemreise, og at navnet i flybestillingen passer med det som står i passet. Det er deres ansvar at dette er i orden.
Norske statsborgere, som reiser til Tanzania, skal ha visum, og det er deres eget ansvar å ordne det. Visum får dere ved å lage en online søknad, og det skal være på plass innen ankomst i Tanzania.
Bruk denne linken: Søk visum.
Alle reisende skal ha sitt eget visum, og det koster 50 USD per person, uansett alder.
Visum kommer innen 10 hverdager, men søk gjerne i god tid innen reisen. Dere får en mail fra myndighetene i Tanzania med et elektronisk visum, som du skal printe ut og ta med på reisen. Hvis du har pass og foto klar, tar det 15-20 minutter å fylle ut søknaden.
Det er viktig at dere bruker den linken, som vi har nevnt her, for andre links kan være mye dyrere og ikke autentiske.
Tanzania er et veldig trygt land å reise i, spesielt hvis dere har fått de anbefalte vaksinene.
Ved innreise i Tanzania må dere som minimum overveie vaksinasjon mot difteri/stivkrampe og hepatitt A.
Difteri og stivkrampe: De fleste nordmenn er beskyttet mot difteri og stivkrampe, siden vaksiner mot disse sykdommene har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden 1952. Den gjelder dog bare i 10 år, så fra man er fylt 15 år, skal man revaksineres.
Hepatitt A: Er fin å ha når man reiser utenfor Europa. Når man hår fått to injeksjoner er den gyldig i 40 år, eller sannsynligvis resten av livet. Hepatitt B smitter kun via blod eller seksuell kontakt, så risikoen er usannsynlig liten på denne reisen.
Gulfeber: Risikoen for smitte med gulfeber er veldig lav i Tanzania, og det er ikke noe krav om vaksinasjon.
Likevel anbefaler vi våre reisende å ta vaksinen, siden det er en billig vaksine, som holder resten av livet, og det er svært få bivirkninger. Unntatt er spedbarn og personer over 60 år, siden risikoen for bivirkninger er større. Husk å ta med legen på råd.
Det er et krav fra myndighetene på Tanzanias fastland og på Zanzibar at man er vaksinert mot gulfeber, hvis man reiser fra eller har vært i transitt i minst 12 timer i et land der gulfeber er utbredt.
Før 2015 var denne vaksinen et krav for innreise til Zanzibar. Det er det ikke lenger, men mange reisebyråer og vaksinasjonsklinikker er ikke klar over denne endringen. Det er vi.
Vi er i løpende dialog med ambassaden i Stockholm, så hvis dere treffer en ansatt på flyplassen, som ikke er kjent med reglene, og dere ikke har valgt vaksinen, kan dere henvise til ambassadens hjemmeside, der det på engelsk står at vaksinen ikke er et krav for innreise til Zanzibar, bare en anbefaling.
Se på Folkehelseinstituttet sin hjemmeside for mer informasjon.
Malaria: Det er risiko for malaria i hele Tanzania, selv om spredningen med tiden har blitt veldig begrenset.
Den beste forebyggelsen er å kle seg i klær med lange ermer og lange ben når solen begynner å gå ned og sørge for å spraye godt med myggmiddel der det er bar hud. Da unngår man langt de fleste myggestikkene.
Alle våre hoteller har myggnett. Sjekk gjerne innsiden av myggnettet før dere går og legger dere.
Dere kan også vurdere å ta forebyggende medisin mot malaria. Vi anbefaler Malastad, et nytt kopiprodukt av Malarone, som gir den beste dekningen og har færrest bivirkninger. Mange opplever dessverre bivirkninger som hovedpine og diarré ved bruk av malariamedisin. Hvis det er tilfellet, er det lurt å stoppe med å ta medisinen.
Ebola: Det er absolutt ingen grunn til å frykte ebola på en reise til Tanzania. Det har ikke vært et eneste tilfelle av sykdommen i Tanzania, og myndighetene er veldig oppmerksomme på å screene innreisende fra Vestafrika.
Mpox: Det er heller ingen grunn til å frykte mpox-virus, for det har ikke vært noen tilfeller av det i Tanzania.
Corona (Covid-19): Corona er ifølge Utenriksdepartementet ikke lenger noe å bekymre seg for når man reiser, og det er ingen krav til vaksiner, test eller masker i Tanzania. Men vi anbefaler generelt god håndhygiene
Vi nordmenn er hjertelig velkomne i Tanzania, og det er hverken restriksjoner eller fare for karantene.
Myndighetene i Tanzania har fjernet alle krav til fremvisning av Corona-pass. Dette betyr at dere egentlig bare kan reise fritt, slik dere gjorde før pandemien. Det er ingen krav til vaksiner, test eller maske.
Utenriksdepartementet har også endret sin anbefaling om reiser til Tanzania, slik at Corona ikke lenger er noe å bekymre seg om.
På de fleste fly til Tanzania er det tillatt å ta med 1 koffert på 23 kg per person og 10 kg i håndbagasjen. Dette vil stå på flybilletten deres - f.eks. Max. bagage: 1 PC.
På noen fly kan man ta med 2 kofferter på 23 kg hver per person, men siden det på innenriksfly i Tanzania kun er tillatt å ha med 1 veske/koffert på max. 23 kg per person, er det derfor denne grensen, som setter rammen for hele turen.
Det hender av og til at bagasje blir forsinket ved flybytte. Hvis det skjer, skal dere fylle ut en formular på flyplassen, og så ordner vi resten og bringer bagasjen til dere, vanligvis innen 30 timer.
Forsikringen deres bør dekke det, som dere trenger å kjøpe som følge av forsinkelsen.
Hvis dere reiser 4 personer eller flere sammen og dere skal på safari, kan det være vanskelig for sjåføren og pakke bilen, hvis alle har med store harde kofferter. Det vil derfor være en stor hjelp, hvis dere kan minimere bagasjen, pakke i en mindre koffert eller best av alt: pakke i en myk sportsbag eller lignende. Det vil spare tid hver morgen, når bilen skal pakkes.
TANZANIA TOURS utleverer som veiledning en pakkeliste ved bestilling av reisen. Det anbefales å medbringe et bra kamera til turen, spesielt på safari. Kamera på de nyeste smartphones er så gode i dag, at det kan være nok til gode bilder. Men for ekstra gode dyrebilder, kan det være lurt å ta med et ordentlig kamera med kraftig linse.
Alle våre safaribiler er utstyrt med to kikkerter av god kvalitet. Men all transporten på humpete grusveier er litt tøft, så kvaliteten og stand av kikkertene er ikke alltid i topp. Hvis dere har en liten kikkert, ta den gjerne med.
På turer til toppen av Kilimanjaro er det viktig å ha godt utstyr. Gode telt, duffel-bags og madrasser sørger TANZANIA TOURS for. Alt annet utstyr kan leies gjennom våre guider i Tanzania. Det gir god mening å leie de store tingene som sovepose, vandrestøvler og evt. regnjakke, så dere ikke skal ta det med hele veien.
Pris per person, per tur:
Sovepose (klarer minus 20 grader): USD 20 Fjellsko (god kvalitet): USD 25 Vandrestaver (sett): USD 15 Regnjakke: USD 15 Regnbukser: USD 20 Gode hansker: USD 15 Pannelampe: USD 12TANZANIA TOURS sikrer alle våre samarbeidspartnere en rettferdig lønn. I Tanzania er det vanlig å gi tips i tillegg til denne lønnen, og for den enkelte ansatte har denne ekstra inntekten stor betydning for familiens levestandard. Vi understreker at det alltid bør være en personlig vurdering hvor mye man ønsker å gi, vurdert ut fra tilfredsheten med tjenesten som gis.
Disse beløpene viser hva som er vanlig å gi (viste beløp er per gruppe per dag):
Safariguide: USD 25-30
Kilimanjaroguide: USD 20-30
Assisterende guide på Kilimanjaro: USD 15-20
Kokk på Kilimanjaro: USD 10-15
Bærere på Kilimanjaro: USD 7-10
Sjåfør/guide på Zanzibar: USD 5-10
Hvis dere skal bestige Kilimanjaro, skal dere være oppmerksom på at det er en ganske stor flokk av hjelpere, som blir med på turen. Det vil være minimum én guide, en kokk og 4 bærere per person i gruppen.
Det er mange penger å drasse rundt på, og det er faktisk slett ikke tillatt å ha med så mange penger på Kilimanjaro. Derfor gjør vi det på den måten at dere gir pengene til vår representant i Arusha, som sørger for å inndele pengene i konvolutter til hver person i teamet. Da tar han med konvoluttene, når dere kommer ned fra fjellet igjen, og så kan dere selv dele ut en konvolutt til hver med det avtalte beløp. Dette fungerer veldig fint og alle er fornøyde med denne løsningen. Ta gjerne kontakt dersom dere er usikre på størrelsen på tips.
Som det eneste reisebyrå i Danmark er vi med i KPAP; en organisasjon, som varetar bærernes rettigheter og sikrer dem ordentlige arbeidsforhold, blant annet med regler for hvor mye de kan bære.
Diverse hotellansatte forventer også tips. Vi anbefaler å gi dem samlet ved å legge litt i en «tipping box» som finnes på alle hoteller. Så deles det likt, så også kokker og gartnere får litt. Dermed slipper dere for å dele ut til hver enkelte person, som hjelper dere. Ca. 10 USD per dag er passende.
Vi har utvalgt noen gode safarilodges og luksus teltcamps, som alle holder en høy standard og tilbyr god komfort. Men de ligger midt ute i den ville naturen, uten gjerde rundt, og spesielt ved luksusteltene kommer det ofte dyr veldig nærme, så det er viktig å tenke seg om. Vis hensyn, ha respekt for de ville dyrene og hold passende avstand.
La aldri mindre barn gå alene rundt mellom teltene, og når dere skal gå til teltet på kvelden, sørg da for å bli eskortert av lodgens personale, eller gå sammen med andre gjester.
Hvis dere er redde for insekter og slanger, trenger dere ikke være urolige. De er ikke så utbredt i Tanzania, og få av dem er farlige. De kan imidlertid sees på stiene rundt teltene, men de hører dere lenge før dere ser dem og søker tilflukt. Reptiler og rovdyr vet at mennesker er overlegne, så de holder seg vekk.
Lag eventuelt litt ekstra støy når dere går på kvelden, hvis dere vil være sikre på å ikke møte dem.
Så lenge dere sørger for å lukke igjen teltet helt, har dere en trygg og sikker base, der ingen dyr kan finne på å trenge inn. Ta helst ikke med mat inn i teltet. Mygg er det eneste problemet, så sørg for å gå raskt inn og ut av teltet, og sjekk gjerne innsiden av teltet før dere går og legger dere.
Myndighetene i Tanzania har per 1. juni 2019 innført en ny lov, som forbyr all bruk av plastposer.
Dette gjør de selvsagt for å beskytte den unike naturen. Vi oppfordrer kundene våre til å overholde denne loven av hensyn til naturen, men også fordi det er ganske strenge rammer for brudd.
Det betyr at dere ikke kan ta med bæreposer og andre plastposer av engangsplast med dere inn i landet. Det gjelder om å pakke i poser av mer gjenanvendelig karakter eller poser laget av andre materialer.
Dere kan godt ta med de små plastposene, som utleveres på flyplassen, til f.eks. toalettsaker, for det er et krav i forhold til flysikkerhet. Myndighetene forventer at dere tar dem med på flyet hjem.
Tanzania er et veldig trygt land å reise i. Tyveri kan selvsagt forekomme, akkurat som det kan hjemme, men vi har sendt mer enn 10.000 gjester på tur, og ikke en eneste har vært utsatt for tyveri eller har blitt skadet.
På safari eller Kilimanjaro-trekking er det svært lite sannsynlig, siden man oftest befinner seg ute i naturen. Dere kan også uten problem bevege dere rundt i Arusha og Moshi på egen hånd, men her må dere være fornuftige, tenke dere om og ikke gå rundt med for mange verdier. De fleste tyverier skjer i Dar es Salaam, så der må man være ekstra forsiktig.
På en badeferie på Zanzibar er det veldig liten risiko for tyveri eller overfall. I Stone Town sees enkelte tilfeller, men hvis dere lar de fleste verdiene bli på rommet, frister dere ikke noen. Det er sikkerhetsbokser på alle våre utvalgte hoteller.
I trafikken må dere passe på. Vi bruker gode nyere biler, og sjåførene kjører forsiktig, men veiene er ikke like trygge som hjemme. Sørg for å bruke bilbelte og unngå om mulig å kjøre på kvelden. TANZANIA TOURS kan ikke være ansvarlig for eventuelle ulykker forårsaket av tredjepart, så igjen er det viktig at dere sikrer dere at reiseforsikringen dekker tilstrekkelig.
Vi lager KUN reiser til Tanzania og kjenner landet veldig godt. Derfor vet vi også hvordan man skal forholde seg og hvor man kan få hjelp hvis en av kundene våre skulle være så uheldig å skade seg eller bli syk under oppholdet i Tanzania. Kundene våre kjører i gode biler, bor på komfortable hoteller og spiser godt tilberedt mat.
Dersom en av dere blir syk er det viktig å ta kontakt til en lege så fort som mulig. Spesielt med barn skal man være ekstra forsiktig og reagere. Får dere bruk for legehjelp, kan guiden eller personalet i resepsjonen på hotellet hjelpe.
Dere kan også få tak i oss på det nødnummeret, som er nevnt under kontaktopplysninger.
Vi anbefaler følgende legeklinikker og sykehus:
Under safarien: Fame Medical Health Center ved Karatu by, som ledes av en amerikansk lege.
I Arusha: Arusha Lutheran Medical Centre – velorganisert sykehus med internasjonale leger.
Zanzibar nord (Nungwi): North Valley Hospital – liten privatklinikk med internasjonale leger.
Stone Town, Zanzibar: Tasakhtaa Global Hospital – nytt sykehus med internasjonale leger.
Vær obs på at det ikke er alt dere kan kjøpe i Tanzania, som er lovlig å ta med hjem.
F.eks. har EU vedtatt strenge regler om import av animalske produkter fordi de kan inneholde smitte med sykdommer som kan spres til våre husdyr. Myndighetene har et stort fokus på smitterisiko, og det vil i fremtiden være økt kontroll med import og høyere bøter for lovbrudd på dette området. Se mere på www.mattilsynet.no/
Det er selvfølgelig strengt forbudt å kjøpe horn, tenner, skinn og andre deler fra truede dyrearter.
Det er også ulovlig å kjøpe eller samle levende skjell og muslinger fra havet. I prinsippet er det også ulovlig å samle døde skjell og muslinger fra stranden og ta dem med hjem, men hvis det bare er noen få, godtar myndighetene det som regel.
Per 1. juli 2023 har myndighetene på Zanzibar innført en ny avgift, som alle turister må betale. De kaller den «Infrastructure Tax» og skal dekke vedlikehold av veinettet.
Denne nye avgiften vil bli oppkrevd av hotellene ved utsjekking og er på 2-6 USD per person per natt, avhengig av standarden på hotellet. Den skal betales rett til hotellet og er derfor ikke inkludert i våre tilbud.
Tanzania er et stort land, 21 ganger større enn Danmark, så det er en viss avstand mellom de forskjellige severdighetene.
Her ser dere hvor langt det ca. er på de ulike strekkene:
Arusha – Moshi: 85 km (ca. 1½ time)
Arusha – Tarangire: 110 km (ca. 2 timer)
Arusha – Lake Manyara: 120 km (ca. 2 timer)
Arusha – Ngorongoro-krateret: 190 km (ca. 3,5 time)
Arusha – Serengeti: 340 km. (ca. 5,5 time)
Lake Manyara – Ngorongoro: 70 km (ca. 1,5 time)
Lake Manyara – Tarangire: 55 km (ca. 1 time)
Ngorongoro Farm House – Arusha innenriks flyplass: 170 km (ca. 3 timer)
Kilimanjaro Intl. lufthavn – Arusha: 50 km (ca. 45 min)
Arusha by – Arusha innenriks flyplass: 15 km (ca. 30 min)
Zanzibar flyplass – Stone Town: 5 km (ca. 10 min)
Stone Town/flyplass – Nungwi (nord): 60 km (ca. 75 min)
Stone Town/flyplass – Zanzibars østkyst: 60 km (ca. 75 min)
Hvis dere flyr ut av landet fra Zanzibar til f.eks. Nairobi eller Europa, kan dere bli sjekket inn til hele hjemreisen fra Zanzibar. Bagasjen finner også sin egen vei til endelig destinasjon. Men flyr dere via Dar es Salaam i Tanzania, må man som regel plukke opp bagasjen der og sjekke inn igjen til resten av turen. Det er ganske ukomplisert og vi sørger selvfølgelig for at det er tilstrekkelig tid på turen.
Når du kjøper en reise gjennom TANZANIA TOURS, er du også med til å støtte landet. En stor del av prisen går nemlig direkte til lokalbefolkningen, eller til den tanzanianske regjeringen. Hver gang en reisende besøker en nasjonalpark i Tanzania, betales en stor sum til staten i parkavgifter. På denne måten kan de vakre parkene bli vedlikeholdt og det sikres at man også kan dra på safari om 100 år.
Vi arbeider kun med lokale guider i Tanzania. Ingen vet mer om landet og naturen enn dem, og de er enormt erfarne. Vi sørger for at de får en rettferdig lønn, slik at de kan forsørge sine familier.
TANZANIA TOURS er alltid på utkikk etter veldedige prosjekter hvor vi kan gjøre en forskjell. F.eks. har vi kjøpt skolebenker til en liten skole utenfor Arusha og dermed sikret nesten 400 barn en sitteplass.
My African Child – 100 % til barna!
TANZANIA TOURS er hovedsponsor i My African Child. Det er en unik dansk organisasjon som støtter sårbare barn i Tanzania med skolegang og gir dem en verdifull fremtid. Gjennom private sponsorer hjelper organisasjonen barn med svært dårlig bakgrunn eller barnehjem. Organisasjonen gir også barnas familier mulighet for å bli en del av deres liv. Du kan også bli sponsor og bidra til å gi barn i Tanzania en sjanse. Du bestemmer beløpet. Din støtte går 100 % til ditt fadderbarn. For mer informasjon se: myafricanchild.dk
Forretningspartner i LEGER UTEN GRENSER
Vi er dypt bekymret over situasjonen i Syria, og føler at vi må støtte der vi kan til det igjen er fred i landet. Derfor donerer vi hvert år 10.000 kr til LEGER UTEN GRENSER. De er også til stede i Tanzania, hvor man i et øde område i nærheten av Burundi har tatt imot flere millioner flyktninger i løpet av de siste 30 årene. Den lokale befolkningen i Tanzania har alltid vist stor gjestfrihet og integrering har vært en stor suksess. De fleste av flyktningene har siden vendt tilbake til sine hjem.
I Tanzania er valutaen tanzanianske shilling, men dere kan betale med US-dollars langt de fleste stedene. Mange av hotellene angir faktisk priser i USD, så det er faktisk veldig enkelt. Det er også mulig å betale med kort de fleste steder.
Vi anbefaler at dere tar med dollars hjemmefra. Det skal helst være nye 100 USD- og 50 USD-lapper fra år 2015 eller senere, for eldre lapper kan være vanskelige å bli kvitt. Sørg også for å ha mindre dollarsedler med til blant annet tips.
Hvis dere vil besøke markeder eller små lokale restauranter, kan det være en fordel å ha med litt shillings også.
I Arusha og Moshi er det valutabutikker og banker der dere kan ta ut penger.
På Zanzibar kan man kun ta ut penger i Stone Town, men det er mulig å betale med kort på de fleste hotellene. Vær oppmerksom på at hotellene legger på 2-6 % på beløpet.
På The Z Hotel tar de ikke imot kontanter, men bare kort. I stedet tar de bare 2 % i gebyr for det.
Hygienen er generelt god på de hotellene vi bruker, men det er bare andre bakterier i Tanzania enn vi er vant til hjemmefra, og det skal ikke så mye til før bakterier sprer seg. Husk derfor å være grundig med håndvask og husk å bruke håndsprit i løpet av dagen, spesielt innen måltider. Vi anbefaler dessuten at dere holder dere til fødevarer, som er varmebehandlet og at dere kun spiser kjøtt, som er gjennomstekt. Hvis man ofte får ”turist-mage”, er det også en god idé å holde seg unna salat og andre ferske matvarer, siden disse ikke alltid er skylt i renset vann.
Våre hoteller bruker selvsagt rent vann når de skal lage isbiter, men på små lokale barer, der de kanskje ikke er helt så vant til turister, bør dere be om ”no ice”. Det er nemlig ikke sikkert at isbitene der er laget på rent vann, men sikkert bare med vann fra springen.
Vi vil samtidig understreke, at dere ikke skal drikke vannet fra springen. Drikk vann fra de flaskene, som våre guider eller hoteller forsyner dere med, også til å pusse tenner i. Noen hoteller serverer kokt og renset vann i glassflasker for å minimere plastforbruket – dette vannet er også sikkert å drikke.
Unngå å røre ved dyr, både ville og tamme, for det kan være veldig mange bakterier på dyrene.
Det er Wi-Fi på alle hoteller og camps vi bruker, men dere må ikke forvente samme feilfri og stabile forbindelse som hjemme. Det er mulig å holde seg oppdatert på sosiale medier og nyheter hver dag, og det er vanligvis også god nok forbindelse til å foreta oppkald på fx Messenger eller FaceTime. Derfor anbefaler vi ikke å kjøpe taletidskort.
TANZANIA TOURS er som reisebyrå forpliktet til å informere våre kunder om reglene for innføring av frø, planter og planteprodukter til Norge.
Som privatperson kan man nemlig ikke uten videre ta med planter og andre ”smittebærende emner” inn i Norge, for det kan følge med uønskede bestanddeler, som er skadelige for planter i norsk natur og skog.
Det er veldig strenge regler på området, og vi oppfordrer derfor våre kunder til å unngå å ta med alle typer av planter, frø og plantedeler med hjem fra reise til Tanzania.
Dere kan lese mere på Mattilsynet sin hjemmeside og på Lovdata (Vedlegg 3 i Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere).
Homoseksualitet er ulovlig i store deler av Afrika, og det gjelder også i Tanzania og på Zanzibar.
Dessuten blir det betraktet som uhøflig å vise kjærlighet eller affeksjon til et annet menneske i offentligheten. Det gjelder både for heteroseksuelle par og par av samme kjønn, og uansett om man er gift eller ikke.
Hvis dere har utreise fra annen flyplass enn Oslo (f. eks. Bergen eller Stavanger) og dere har en mellomlanding i Oslo på veien hjem, skal dere være oppmerksomme på at dere må hente bagasjen i Oslo og sjekke den inn på nytt. Dette gjelder også selv om bagasjen allerede er sjekket inn hele veien til sluttdestinasjonen. Vi sørger for å bestille flybilletter med god tid i Oslo.
Det er tidevann omkring Zanzibar, som varierer mye i løpet av dagen. Når vannet står høyt, er det herlig å bade, og sandbunden er fin og myk. Men når vannet har trukket seg tilbake, blir den steinete bunden, som er lenger ute, synlig. Der kan det ofte være mye sjøpinnsvin og det er skarpe klipper der. Når vannet er lengst ute, kan det være langt å gå for å komme ut til vannet og bade.
Så hvis dere skal til Zanzibar, er det en god idé å ta med badesko hjemmefra. Ikke slip-ons, men sko, som ofte er laget av neopren, som sitter fast på foten. Det gjelder særlig, dersom dere skal bo på østkysten eller i sør, og ikke så mye ved Nungwi eller Kendwa i nord, der vannet er dypere, og områdene derfor ikke er så berørte av tidevannet. Med badesko kan dere gå helt ut til revene, se på tangplantasjer og finne vakre sjøstjerner og skjell uansett hvor høyt vannet står.
Langs strendene på Zanzibar er det mange såkalte "beach boys". Det er lokale, ofte relativt unge fyrer, som forfører europeiske, som regel litt eldre, single kvinner. Guttene/mennene er ofte veldig sjarmerende og vennlige, og i første omgang vil de bare hjelpe med f.eks. å arrangere turer eller vise kvinnene rundt i området. En del kvinner sier ja takk i god tro, men de ender ofte med å "henge på" disse beach boys, også rent økonomisk. Deres umiddelbare hensikt er å selge f.eks. turer eller smykker og få noen gratis måltider, mens relasjonen står på. Men det reelle målet er å oppnå en mere permanent understøttelse eller adgang til den vestlige verden gjennom kvinnene.
Vår anbefaling er ganske enkelt å si pent nei takk, hvis en av disse beach boys henvender seg, og bare gå videre.
Ved vesentlige feil eller mangler i de avtalte tjenestene, har dere rett til en passende kompensasjon, med mindre at vi som arrangører beviser at feilen er oppstått utenfor vår kontroll.
I tilfeller der TANZANIA TOURS bedømmes ansvarlig for feil eller mangler, vil erstatningen være begrenset til maksimalt den samlede prisen for det produktet eller den tjenesten dere som reisende har mistet.
Dersom deler av reisen ikke lever opp til deres forventninger i en slik grad at dere mener at det er belegg for kompensasjon, skal dere sende inn en klage allerede under reisen, på følgende e-post eller telefonnummer: info@tanzaniatours.no / 00 45 - 61 70 16 10
I et slikt tilfelle forventer vi å høre fra dere så snart som mulig, så vi har tid til å rette opp på tingene i tide.