Den store migrasjonen i Serengeti

Den store migrasjonen i Serengeti regnes som et av verdens største naturlige underverker, og er noe av det mest fascinerende du kan oppleve på en safari i Tanzania. 1,5 millioner gnuer, ledsaget av 200 000 sebraer og 350 000 gaseller, vandrer rastløst gjennom Serengeti nasjonalpark i Tanzania og Masai Mara Game Reserve i Kenya, på jakt etter friskt gress og vann. Det er en reise uten begynnelse og slutt, bare en nådeløs serie av liv og død.

Den ydmyke lederen for migrasjon er gnu, som ofte blir kalt savanneklovnen på grunn av sitt noe spesielle utseende. Det ser ikke umiddelbart ut til å være et spesielt intelligent dyr. Men ta ikke feil. Gnu er et av de mest vellykkede dyrene på savannen. Det er gnuenes velutviklede luktesans som fører hele flokken på riktig vei mot det friske gresset. Gnu er mestere i å finne mat, og de reproduserer seg som ingen andre, og de er derfor en veldig viktig brikke i dyrenes livssyklus på savannen.

Tidspunktet for flyttingen til de forskjellige områdene avhenger av hvor og når regnet faller det året. Migrasjonen skjer først og fremst i Serengeti, hvor de oppholder seg det meste av året, bortsett fra en liten avstikker til Masai Mara i Kenya, rundt oktober. De kan også vandre utenfor nasjonalparkene, inn og ut av de omkringliggende reservatene, hvis det er bedre forhold for dem der.

Les mer om de forskjellige faser av migrasjon nedenfor.

Midt i desember - mars
Den store migrasjonen er alltid å finne rundt Ndutu Lake, like sør for Serengeti, fra midten av desember til slutten av mars. Dette er sannsynligvis den beste tiden å oppleve gnuenes vandring på nært hold. Det er også i denne perioden dyrene kalver. I løpet av få uker vil opptil en halv million kalver bli født!

Gnuene lærer å gå i løpet av ganske få minutter. De er avhengige av å kunne følge med flokken, og gjemme seg blant alle de andre. Likevel er kalvene et lett bytte for Serengetis mange rovdyr, og det er alltid mange kattedyr i Ndutu-området i denne perioden. Derfor er det veldig gode sjanser for å se en løve eller en gepard på jakt, eller se en leopard trekke byttet sitt opp i et tre. Det er en stor buffé for rovdyrene, så det representerer den første av mange utfordringer i gnuenes liv.

Her i Ndutu kan guidene kjøre utenfor veiene, som et av de eneste stedene i Tanzanias nasjonalparker. Det betyr at du kan komme veldig nær dyrene, så du kan få tatt noen veldig gode bilder.

Vi bruker en koselig liten leir med luksustelt som ligger rett ved innsjøen Ndutu. Det er en enorm opplevelse å bo i denne typen telt, og her får du den mest autentiske safariopplevelsen. Det er bare 12 telt, og alle leirgjestene møtes rundt bålet om kvelden, midt på savannen, med den fantastiske afrikanske stjernehimmelen som danner et helt teppe med lysende stjerner over deg. Atmosfæren på et slikt sted er en veldig stor del av safariopplevelsen.

Flokker av gnu og sebra beveger seg hele tiden rundt teltene, og man kan ofte høre deres karakteristiske lyder. Det er også andre ville dyr som går forbi teltene, noe som gjør det til en unik naturopplevelse. En giraff som kikker på deg på avstand, eller en flodhest som spiser gress om natten, rett utenfor teltet ditt. Rovdyrene frykter imidlertid mennesker og holder seg alltid på avstand, og så lenge du sørger for å lukke teltet om natten, er det ikke farlig. Det er naturens orden. De vet godt at vi mennesker er de ultimate rovdyr, så de holder seg langt borte.

April - midten av juli
Fra april begynner gnuene og deres følgere på den lange turen nordover. De vandrer gjennom det vestlige Serengeti, og når vanligvis det nordlige Serengeti mot slutten av juli. Fra april til juli forblir gnuene i den vestlige delen av Serengeti, hvor det er rikelig med grønt gress. Regntiden starter i midten av mars og varer til midten av mai. Her kan dyrene samle krefter for å takle den videre reisen mot nord. Det er også i denne perioden at gnuene blir drektige, så de ca. 8½ måned senere, er klare til å kalve i Ndutu.

Naturen er frodig og vakker her, men gresset er høyt, så det kan være vanskelig å se dyrene. Men hvis du reiser i juni, burde du besøke det vestlige Serengeti, og oppleve det store antallet dyr her.

På denne tiden av året velger vi ofte en permanent leir i det sentrale Serengeti. Den er enda finere og mer behagelig enn de mobile leirene, og ligger i et vakkert område hvor det alltid er mange løver, og gode sjanser for å se leoparder og geparder. Derfra, kan du på en dagstur nå det vestlige Serengeti og oppleve migrasjonen på nært hold.

Midt i juli - september
Fra midten av juli fortsetter migrasjonen mot det nordlige Serengeti. På vei nordover må de krysse flere elver, der store krokodiller lurer. De har ventet på gnuene i et helt år, og langt om lenge kan magene fylles. Gnuene krysser mindre elver som Mbalageti og Grumeti, men også den store Mara-elven. Resten av året kan elvene tørke helt ut, men nå, etter at de store nedbørsmengdene har falt, er de buldrende elver som utgjør en veldig stor fare for gnuene, sebraene og de andre dyrene i følget.

Det er disse scenene som ofte vises i naturprogrammer. En flokk med gnu som står på kanten av en kløft, med en vill elv fylt med krokodiller i bunnen. Etter hvert som flere og flere gnu kommer, blir de første tvunget til å ta sjansen, og hoppe i vannet og forsøke seg på den farlige veien over til motsatt elvebredde.

Mange voksne dyr og kalver spises av krokodiller, eller blir angrepet av løver. Mange drukner fordi de ikke kan komme seg over den sterke strømmen, eller fordi de blir skadet når de hopper fra skrenten. Så mange gnu dør at krokodillene ikke kan spise alle, så stanken av død og forfall kan være ubeskrivelig.

Det kan virke rart at gnuene vil gjennomgå alle disse prøvelsene for å komme over til det grønne gresset. Men gnuene er sanne lagspillere. Noen individer må ofres for at flokken skal overleve.

Man skal være litt heldig å oppleve gnu som krysser elvene. De kan stå i mange dager og samle mot før de bokstavelig talt hopper i det. Det kan ta flere uker for flokken å krysse en elv, men som regel er flokken delt i mindre grupper, som står i lange rekker, med mulen mot hale.

Det krever tålmodighet hvis du vil være sikker på å se en flokk som krysser elva. Sett av minst 2 netter i Nord-Serengeti. Den mobile teltleiren blir flyttet til området, slik at du kan bo midt i naturen, nær dyrene.

Oktober - november
Fra oktober begynner deler av migrasjonen å vandre mot Masai Mara i Kenya. Her beiter de i noen uker og styrker seg før de i løpet av november fortsetter, og begynner den lange reisen tilbake, gjennom Serengeti og ned til Ndutu, hvor det nå er grønt gress igjen, og så starter hele prosessen på nytt.

Mange dyr har måttet bøte med livet under reisen, men den samlede flokken er fortsatt sterk, og når de er tilbake i området rundt Ndutu-sjøen i desember, er alle mette og hundretusener av kalver kan igjen se dagens lys.

I november og litt inn i desember kommer det en kort regntid som gir liv til Ndutu-området, mellom Serengeti og Ngorongoro-krateret.

Perioden fra oktober til begynnelsen av desember er ikke den beste tiden på året for å oppleve den store migrasjonen. Du kan alltid finne gnuer, sebraer og andre planteetere i Serengeti, men de er spredt over et større område. Bare noen av dyrene tar turen helt til Masai Mara. Andre velger å bo i Nord-Tanzania, og unngår dermed å krysse elven Mara. Så man kan spørre seg selv om den er lat eller klok?

Har du spørsmål om våre safari-reise?

- Da kan du ringe oss og ta en prat.

Vi har satt sammen et team på 7 lidenskapelige Tanzania-eksperter som står klare til å hjelpe deg. Blant dem er Lea, som har dyp kjennskap til Tanzania gjennom mange reiser over hele landet.

E-mail: info@tanzaniatours.no

Telefon: +45 53 77 66 10

Ring til Lea