Andre aktiviteter i Tanzania

Besøk i landsbyen Ilkiding'a – et autentisk innblikk i Tanzanias hverdag

Vi anbefaler alle kundene våre å starte med en dag i Arusha. Byen ligger nært det vakre fjellet Kilimanjaro og flyplassen med samme navn. Det gir en rolig start på reisen å tilbringe den første dagen her, og dere vil være helt uthvilte etter flyturen – klare til å starte safarien neste dag. Tanzanias vakre natur er selvfølgelig hovedattraksjonen, men vi synes også det er viktig å oppleve den afrikanske kulturen og dagliglivet, så dere får et innblikk i hvilket land dere har kommet til.

Et besøk i landsbyen Ilkiding'a er en veldig fin aktivitet til den første dagen. Turen tar ca. 3 timer og dere bestemmer selv om dere vil dra formiddag eller ettermiddag. Landsbyen ligger på Mount Merus frodige skråninger, Tanzanias nesthøyeste fjell, i utkanten av Arusha. Selv kjøreturen dit, ca. en halv time på en hullete grusvei, er en stor opplevelse, spesielt hvis det er første gangen i Afrika. Dere passerer et lokalt marked som selger alt fra solmodne eksotiske frukter til brukte sko.

Dere ser lokale damer i fargerike klær som kommer gående med f.eks. bananklaser på hodet. Skolebarn i slitte uniformer, og motorsykler lastet med et stort halmlass eller en levende geit. Dere ønskes velkommen som gjester i landsbyen. Det er ikke et utstillingsvindu, der turister i hopetall stirrer på lokalbefolkningen. Det er en autentisk opplevelse som kan være både trist og livsbejaende på samme tid. Trist fordi de virkelig ikke har så mye. Livsbejaende fordi de likevel virker glade og er veldig åpne for besøkende. En del av betalingen for denne turen går til veldedige prosjekter i landsbyen.

De fleste i landsbyen er fra Wa-arusha stammen som er ”moderne” masaier som har oppgitt nomadelivet og har flyttet til byen, men fortsatt lever etter visse masai-tradisjoner. Dere starter med å høre om stammens historie og kultur, og ser hvordan de bor. Deretter vandrer dere, sammen med en lokal guide fra landsbyen, gjennom små kaffeplantasjer og oppdyrkede jorder, og ser hvordan landsbyboerne dyrker mais, bønner, kål og andre vekster med primitive redskaper. Hvis dere vil på en lengre tur, kan dere fortsette til et utsiktspunkt med utsikt over Arusha.

Høydepunktet er en omvisning i den lokale skolen som sies å være litt av en kontrast til norske skoler. 32 lærere til 1.500 barn, og opp til 100 elever per klasse. Skolen drives og utvikles med støtte fra turismen og utviklingsfond. TANZANIA TOURS har bl.a. investert i skolebenker til 160 elever. Jeg oppfordrer kundene våre til å ta med små gaver til elevene. Det vil uten tvil bli høyt verdsatt og er samtidig en stor opplevelse for den som gir gavene. Det er et særlig stort behov for blyanter, skolekritt og diverse skolehefter. Dere kan med fordel handle i den lokale bokhandelen i Arusha, hvor dere får veldig mye for pengene, og samtidig støtter lokalt.

Det gir dere mulighet for å se sentrum av byen, og dere kan spise lunsj på en god restaurant. Vi kan sende en liste med våre favoritt-restauranter i byen. Det er en fin og annerledes opplevelse å spise (med fingrene) på en etiopisk restaurant, eller på Khans Barbeque, som på dagtid er et bilverksted, men på kvelden setter frem bord, benker og en grill på fortauet og serverer herlig, indisk mat.

Utvid safarituren med et besøk hos Hadzabe-folket

Besøk autentiske bush-menn, og opplev hvordan de jager små sangfugler med pil og bue! Hadzabe-folket lever stort sett som de gjorde for 90.000 år siden. Det gjør dem til det eldste urfolket i hele verden som fortsatt lever på den tradisjonelle måten. De er den siste stammen av jegere og samlere i Tanzania. En fersk folketelling viser at det kun er 1.234 Hadzaer igjen. Mange har valgt å flytte til byen, men rundt 250 lever fortsatt som nomader, der kvinner samler planter og røtter, og mennene jager med pil og bue. De kommuniserer med klikk-språk og sitt eget språk som ikke er relatert til andre klikk-språk.

Hadzabe-folket er nomader og beveger seg ofte, så de bygger ikke permanente hus, men bare små hytter av sammenvevde kvister og gress for å beskytte mot regn. De dyrker ikke jorden og har ikke husdyr. De har ingen kalender eller begrep om år, måned og dato – heller ikke tall. Deres liv og levemåte er akkurat nå. Hadzaene er i dag presset av landbruk og den kvegdrivende masai-stammen som begrenser jaktområdene. De er også påvirket av turismen som har tatt med seg fristelser, som f.eks. klær og penger. Det er etter turisters ankomst rundt 90-tallet at noen Hadzaer har begynt å gå med klær. Før det var de bare kledd i bavian-skinn.

Sammen med en lokal guide som prater stammens klikk-språk besøker dere en familie som lever i et vakkert område ved Lake Eyasi. Via familie, som lever et mer moderne liv i byen, har vi kontakt til Hadzaene, og vi vet hvor de befinner seg fra sesong til sesong. Dere ser hvordan de bor og hvordan de kler seg, og hører om deres liv. Dere ser hvordan de lager bål med to pinner og endelig er det tid for dagens høydepunkt: Jakt! Sammen med en gruppe unge menn, kledd i bavian-skinn og bevæpnet med pil og bue, lister dere gjennom bushen. I området rundt leiren er det sjeldent større dyr, så de går etter fugler. Men det er også det mest imponerende, hvordan de kan treffe en liten sangfugl på 10-15 meters avstand!

Etter en spennende jakt prøver dere selv å skyte på mål med pil og bue. De har selvfølgelig verken vann eller såpe, så hvis dere blir tilbudt en smaksprøve av jaktbyttet, skal dere takke nei. Det er magene våre ikke sterke nok til... Dere bør også medbringe håndsprit som dere kan bruke etter besøket. Det kan virke litt paradoksalt at et besøk hos en autentisk stamme kan påvirke dem til å leve et mer moderne liv. Men det er bare en liten del av stammen som tar imot besøk, og det vi betaler for det, blir ikke brukt på mat og klær, men gir dem i stedet midler til å kjempe kampen for å bevare landområder og retten til å leve tradisjonelt.

På veien hjem kan dere velge å besøke Datoga-stammen. Vi har en avtale med en familie som består av en mann og hans fire koner og 15 barn, og som gjerne viser dere rundt i hjemmet. Ganske primitive hytter av halm og leire. Disse menneskene er kjent som gode smeder, og produserer blant annet de pilespissene som Hadzaene bruker når de jakter større dyr. De betaler med kjøtt fra jaktbytte eller honning som de har samlet i skogen. Dere kan se hvordan de smelter gammelt jern over åpen ild, og produserer smykker.

Etter besøket kjører dere tilbake til Farm House, der dere tilbringer ettermiddagen. Dere kan ta en herlig dusj eller hoppe i bassenget. Dere kan også få en omvisning i den vakre plantasjen. Det er herlig å ha en hel ettermiddag på lodgen, siden de fleste andre gjester er på safari, og dere nesten vil ha stedet for dere selv. Dagens besøk er en perfekt avveksling under en opplevelsesrik Tanzania-safari.

Ballongsafari over Serengetis sletter

Dere kan velge å krydre den vanlige safariopplevelsen i Tanzania med en ballongsafari. Det er en helt fantastisk og uforglemmelig opplevelse som tar pusten fra alle. Veldig tidlig om morgenen kjører dere til ballongen, i nærheten av Maasai Kopjes i det sentrale Serengeti, der dere møtes med piloten som gir en briefing om turen, før dere ser at ballongen blir varmet opp. Ved daggry stiger dere opp sammen med solen og følger den retningen som vinden bærer dere.

Piloten kan kontrollere ballongens høyde helt presist. Noen ganger svever ballongen helt nede ved bakken, andre ganger i tretopp-høyde. Det gir dere et unikt perspektiv og fantastiske muligheter for å se og fotografere dyrelivet. Piloten vil også la ballongen gå opp til 3-400 meter eller mer, slik at dere kan nyte den store og flotte panoramautsikten over Serengeti i fullstendig stillhet, bortsett fra når det skal fylles på mer varme i ballongen.

Selve flyturen er på ca. 1 time. Vel nede igjen er det tid for en deilig brunsj med alt det beste, midt på savannen. Det skåles i champagne for å feire en vellykket tur. Serengeti Balloon Safaris har flydd i Serengeti siden 1989, og de bruker gode nye ballonger. De har et veldig profesjonelt team av utdannet personale, og er også svært opptatt av naturvern og bærekraft.

Dagstur på Kilimanjaro

Dere blir hentet på hotellet av guiden og kjører til byen Marangu ved foten av Kilimanjaro, der dere vandrer til den første leiren på Marangu-ruten. Det beste utgangspunktet for turen er Moshi, som ligger 50 minutters kjøring fra Marangu. Det er også mulig å starte fra Arusha, som er enda 70 minutter unna. Dere vandrer langs smale stier gjennom regnskogen ved Kilimanjaro til den første leiren i nesten 3.000 meters høyde. Turen opp tar ca. 4 timer før dere spiser lunsj ved leiren. Har dere fortsatt krefter, kan dere fortsette ca. 45 minutter til et utkikkspunkt, hvor det er flott utsyn over den snødekte fjelltoppen, hvis været er klart. Vanligvis ses toppen best fra avstand, f.eks. fra Moshi by.

Turen ned tar bare 2 timer ca. Denne dagsturen er en flott måte å oppleve det mytiske fjellet, hvis man ikke har 6 dager til å komme til toppen. Det gir et innblikk i hvordan det er å bestige et fjell, og så er det en god naturopplevelse, blant annet med mulighet for å se de søte kolobus-apene i regnskogen. Det er en relativt tøff tur, så det er en fordel å være i god form, men dere vandrer rolig, så de fleste kan bli med. Spesialutstyr og -påkledning er ikke nødvendig, men stien kan være glatt, så gode joggesko er en fordel.

Dagstur til Arusha National Park

Arusha National Park ligger bare en times tid fra Arusha og er en fantastisk vakker park som ligger på skråningene av Tanzanias nesthøyeste fjell, Mt. Meru. Naturen er svært fruktbar med vulkansk jord og innsjøer i forskjellige vakre farger, skog og åpen slette. På gode dager er det også utsikt til Kilimanjaro.

Parken er fylt med fugler, og her lever mer enn 450 forskjellige arter, den mest ikoniske er flamingoen, som fra avstand får vannet til å se rosa ut. Regnskogen i parken er også fylt med forskjellige aper, blant annet den svart-hvite kolobus-apen, som er ganske sjelden. De store, klassiske safaridyrene, som sjiraffer, sebraer, gaseller og spesielt bøfler er flott representert, og det er også gode sjanser for å se leoparder, hyener og elefanter.

I Arusha National Park er det også mulig å dra på en vandre-safari, hvor dere sammen med en kunnskapsrik Park Ranger ser på spor fra dyrene, og dere kommer helt tett på flora og fauna med mulighet for å se mindre dyr på nært hold. Dere vandrer i et flott og kupert landskap på Mount Merus skråninger, og har utsikt til Kilimanjaro hvis været er klart.

START REISEN I NAIROBI

Det er ofte billigere å fly til Nairobi i Kenya enn til Kilimanjaro i Tanzania, og kombinasjonen gir mulighet for å oppleve severdighetene i Kenyas hovedstad. Dere får en kunnskapsrik lokal guide som viser dere rundt i byen. Dere ser Karen Blixens gamle hus, som nå er et museum om den danske forfatteren.

Vi besøker også Sheldricks barnehjem for elefanter, som er kjent fra diverse TV-programmer, og et tilsvarende hjem for sjiraffer, Langata Giraffe Center. Det er en morsom opplevelse, fordi du kommer veldig nær de store dyrene.

Det blir muligvis også tid for en kort omvisning i byen før guiden kjører dere til bussholdeplassen og sender dere videre mot Tanzania. Bussen har avgang kl. 14:00 og turen tar ca. 5 timer. Aktivitetene er ganske spennende, og bussturen til Arusha er også interessant, og det er mye å se langs veien.

Vakker natur og fargerike masaier som vokter kveg. Hvis dere er heldige, kan dere se Kilimanjaro på avstand eller et par sjiraffer. Det er en fin måte å starte reisen, spesielt hvis det er den første gangen dere er i Afrika.

KULTURELL DAGSTUR RUNDT KILIMANJARO

Marangu ligger ved foten av Kilimanjaro, og er et stort område med mange elver, innsjøer og fosser. På denne turen besøkes forskjellige interessante og flotte severdigheter, der dere får et godt innblikk i Chaga-kulturen som alltid har levd på Kilimanjaros skråninger.

Turen begynner med et stopp ved et stort baobabtre. Det er et veldig bra ”fotospot”, siden man krymper foran det store treet. Deretter fortsetter dere til et utendørs museum, som er svært kjent for sin presentasjon av Chaga-kultur og tanzaniansk kultur, med stor bredde og mangfold. Dere stopper kort ved Marangu Gate, som er startpunktet for bestigningen av selve Kilimanjaro. Det er en vakker og spennende kjøretur fra museet.

Turen fortsetter med et besøk hos en lokal smie, der en gruppe menn lager masaispyd og verktøy med forfedrenes primitive metoder. Det produseres mest verktøy til dagliglivet her i Chaga-land, og det er hardt arbeid. Dette er et samarbeidsprosjekt, og dere kan støtte ved å kjøpe noen suvenirer. Dere blir vist rundt av en lokal guide. Sammen med guiden rusler dere gjennom den lille landsbyen som ligger omgitt av banan- og kaffeplantasjer, og dere ser de små hyttene som stammen bor i.

Dere kommer til en gammel grotte, som ble brukt av Chaga-stammen som beskyttelse under kriger med andre stammer. Guiden forteller den spennende historien, og hvis dere har lyst, kan dere gå ned i grotten og se ganger og oppholdsrom. Til slutt drar vi til Marangu-fossen, der dere nyter matpakken i vakre omgivelser.

"Vi startet med besøk i Ilkidinga landsbyen. Det var flott opplevelse å gå gjennom det vakre landskapet, prate med den lokale guiden om utviklingen i landsbyen og møte lokalbefolkningen underveis. Turen til Ilkidinga og skolen er klart verdt et besøk og kan varmt anbefales."

Natasha Grbic Aarup

SKAL VI ARRANGERE DIN SAFARI?

+45 53 77 66 10info@tanzaniatours.no